Szakmai önéletrajz

1.       NévPéter Gábor

          Születési hely: Dorog

          Születési idő: 1963 február 4

          Családi állapot: nős, két gyermek édesapja

          Tel.: +36-1-482-6322

2. Végzettség

  • Diploma: Gödöllői Agrártudományi Egyetem, Mezőgazdaságtudományi Kar, Növénytermesztő szak 1987 (Diplomamunka: A lucerna epifiton élesztőflórája)
  • Ph.D. fokozat: 1998,  Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, summa cum laude minősítés. (téma: Fagyasztva szárítási paraméterek hatása mikro-organizmusok túlélésére)
  • Angol nyelvből „c” típusú állami nyelvvizsgával rendelkezem.

3. Munkahely

  • 1987 decemberétől dolgozom mint tudományos segédmunkatárs, 1998-tól mint tudományos munkatárs, majd 2003-tól, mint tudományos főmunkatárs a Mezőgazdasági és Ipari Mikroorganizmusok Nemzeti Gyűjteményénél(MIMNG).   

4. Kutatási  tevékenység

  • Élesztő- és penészgomba taxonómia, ökológia és biodiverzitás

5. Elnyert pályázatok, tanulmányutak

  • „The taxonomy of Aspergilli” Károly egyetem, Prága (1989, 1 hét)
  • "Yeast taxonomy: identification, molecular methods and data base mamagement" (1990 augusztus 6-24), Gulbenkian Intézet, Oeiras, Portugália
  • "Identification of Aspergillus and Penicillium species" (1990 november 4-11),  International Mycological Institute (IMI), London
  • "16th Annual Workshop of Rapid Methods and Automation in Microbiology" (1996 július 12-19) Kansas State University
  • FEMS ösztöndíj: "Development of detection systems for specific spoilage yeasts" Portuguese Yeast Culture Collection (PYCC), Új Lisszaboni Egyetem (1998 július 1 -augusztus 31)
  • TÉT kutatócsere: “The application of fatty acid analysis in yeast taxonomy”, International Mycological Institute (IMI), Egham, UK, (1998 december, 7 nap)
  • MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj: „Metanolbontó élesztőgombák izolálása és taxonómiai vizsgálata” (2003-2006)

6. Publikációk

I. Idegen nyelvű könyv

  • Rosa, C.A.; Péter, G. (Eds.) (2006): Biodiversity and Ecophysiology of Yeasts. Springer Verlag. Berlin. pp.: 580.
  • Péter, G. (2011) Kuraishia Y. Yamada, Maeda & Mikata. In: Kurtzman, C.P., Fell J.W., Boekhout, T. (eds.) The Yeasts, A Taxonomic Study, Fifth Edition. Elsevier. Amsterdam. p: 503-506

II. Magyar nyelvű könyvrészlet

  • Péter, G., A penészgombák fogalma, rövid rendszertani áttekintése. In: Élelmiszer-Mikrobiológiai minőségellenőrzés. Szerk.: Lehoczkiné Tornai Judit. Mezőgazda Kiadó 2006, pp. 22-57. ISBN: 963 286 304 6

III. Referált folyóiratokban megjelent közlemények

  • Kumulatív IF: 66.7
  • Független hivatkozás: 243
  •  Péter, G. & Deák, T. (1991): On the false positive urease activity of Yarrowia lipolytica. Antonie van Leeuwenhoek 60: 55-59.
  • Tornai-Lehoczki, J., Péter, G., Dlauchy, D. & Deák, T. (1996): Some remarks on "A taxonomic key for the genus Saccharomyces" (Vaughan Martini and Martini, (1993), Antonie van Leeuwenhoek 69: 229-233.
  • Fung, D.Y.C., Deák, T., Vasavada, P.C. and Péter, G. (1996): Evaluation of Candida isolation medium in food hygiene in Hungary. J. Rapid Methods and Automation in Microbiol. 4: 279-284.
  • Péter, G., Tornai-Lehoczki, J. & Deák, T. (1997): Candida novakii, sp. nov. a new anamorphic yeast species of ascomycetous affinity. Antonie van Leeuwenhoek 71: 375-378.
  • Mani, K., Péter, G. and Deák, T. (1997): Identification of industrial yeast strains of Indian origin. Acta Alimentaria 24: 393-401.
  • Deák, T., Beuchat, L.R., Guerzoni, M.E., Lillie, A., Péter, G., Rohm, H., Schnürer, F., Tabajdi, P.V., Westphal, S. (1998): A collaborative study on media for the enumeration of yeasts in foods. Int. J. Food Microbiol. 43: 91-95.
  • Dlauchy, D., Tornai-Lehoczki, J. & Péter, G. (1999): Restriction Enzyme Analysis of PCR Amplified rDNA as a Taxonomic Tool in Yeast Identification. Systematic and Applied Microbiology 22: 445-453
  • Péter, G., Tornai-Lehoczki, J., Dlauchy, D. & Vitányi, G. (2000): Pichia sporocuriosa sp. nov., a new yeast isolated from rambutan. Antonie van Leeuwenhoek 77: 37-42.
  • Péter, G. and Reichart O. (2001): The effect of growth phase, cryoprotectants and freezing rates on the survival of selected micro-organisms during freezing and thawing. Acta Alimentaria 30: 89-97.
  • Zagorc, T., Maráz, A., Cadez, N., Jemec, K.P., Péter, G., Resnik, M. Nemanic, J., Raspor, P. (2001): Indigenous wine killer yeasts and their application as starter culture in wine fermentation. Food Microbiology 18: 441-451.
  • Dlauchy, D.; Tornai-Lehoczki, J.; Fülöp L. & Péter, G. (2003): Pichia (Komagataella) pseudopastoris sp. nov., a new yeast species from Hungary. Antonie van Leeuwenhoek 83: 327-332.
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Fülöp L. & Dlauchy, D. (2003): Six new methanol assimilating yeast species from wood material. Antonie van Leeuwenhoek. 84: 147-159.
  • Tornai-Lehoczki, J.; Péter, G. and Dlauchy, D. (2003): CHROMagar Candida medium as a practical tool for the differentiation and presumptive identification of yeast species isolated from salads. Int. J. Food Microbiol. 86: 189-200.
  • Viljoen, BC.; Lourens-Hattingh, A.; Ikalafeng, B.; Péter, G.; (2003): Temperature abuse initiating yeast growth in yoghurt. Food Research International. 36: 193-197.
  • Péter, G.; Dlauchy, D.; Vasdinyei, R.; Tornai-Lehoczki, J.; Deák, T. (2004): Candida galli sp. nov., a new yeast from poultry. Antonie van Leeuwenhoek. 86: 105-110.
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Suzuki, M. and Dlauchy, D. (2005): Metschnikowia viticola sp. nov., a new yeast species from grape. Antonie van Leeuwenhoek. 87: 155-160.
  • Péter, G.; Dlauchy, D.; Tornai-Lehoczki, J. & Kurtzman, C.P. (2005): Kuraishia molischiana sp. nov., the teleomorph of Candida molischiana. Antonie van Leeuwenhoek. 88: 241-247.
  • Péter, G. ; Dlauchy, D.;  and Tornai-Lehoczki, J. (2006): Candida floccosa sp. nov., a novel methanol-assimilating yeast species. International Journal of systematic and Evolutionary Microbiology. 56: 2015-2018.
  • Péter, G. ; Tornai-Lehoczki, J. Shin, K.-S. & Dlauchy, D. (2007): Ogataea thermophila sp. nov., the teleomorph of Candida thermophila. FEMS Yeast Research. 7: 494-496.
  • Péter, G. ; Tornai-Lehoczki, J. and Dlauchy, D. (2007): Ogataea allantospora sp. nov., an ascomycetous yeast species from phylloplane. Antonie van Leeuwenhoek. 92: 443–448.
  • Péter, G. ; Tornai-Lehoczki, J. and Dlauchy, D. (2008): Ogataea nitratoaversa sp. nov., a methylotrophic yeast species from temperate forest habitats. Antonie van Leeuwenhoek. 94:217–222.
  • Péter, G. ; Tornai-Lehoczki, J. and Dlauchy, D. (2009): Candida ogatae sp. nov., an anamorphic member of the Kuraishia clade. FEMS Yeast Research. 9: 328-333.
  • Péter, G. ; Tornai-Lehoczki, J. and Dlauchy, D. (2009): Trichomonascus apis sp. nov., a heterothallic yeast species from honeycomb. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 59: 1550 - 1554
  • Péter, G. ; Tornai-Lehoczki, J. and Dlauchy, D. (2009): Ogataea populialbae sp.nov., a yeast species from white poplar. FEMS Yeast Research. 9: 936-941
  • Péter, G. ; Tornai-Lehoczki, J. and Dlauchy, D. (2010): Ogataea pignaliae sp. nov., the teleomorph of Candida pignaliae. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 60: 2496 - 2500
  • Péter, G. ; Dlauchy, D. ; Tornai-Lehoczki, J. ; Suzuki, M. and Kurtzman, C.P. (2011): Spencermartinsiella europaea gen. nov., sp. nov., a new member of the family Trichomonascaceae. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 61: 993-1000
  • Dlauchy, D.; Tornai-Lehoczki, J.; Sedláček, I.; Audy, M. and Péter, G. (2011) Debaryomyces psychrosporus sp. nov., a yeast species from a Venezuelan cave. Antonie van Leeuwenhoek. 99: 619-628
  • Péter, G.; Dlauchy, D.; Szűcs E and Tornai-Lehoczki, J. (2011) Enrichment in methanol-containing broth – a simple method for the isolation of Saccharomyces from grapes. Acta Alimentaria. 40: 376–384
  • Péter, G. ; Dlauchy, D. ; Tornai-Lehoczki, J. ; Gouliamova, D. and Kurtzman, C.P. (2011): Ogataea saltuana sp. nov., a novel methanol-assimilating yeast species. Antonie van Leeuwenhoek. 100: 375-383
  • Čadež, N.; Raspor, P.; Turchetti, B.; Cardinali, G.; Ciafardini, G.; Veneziani, G.; Péter, G. (2012) Candida adriatica sp. nov. and Candida molendinolei sp. nov., two novel yeast species isolated from olive oil and its by-products. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 62: 2296-2302
  • Valente, P.; Boekhout, T.; Landell, M.F.; Crestani, J.; Pagnocca, F.C.; Sette, L.D.; Passarini, M.R.Z.; Rosa, C.A.; Brandao, L.R.; Pimenta, R.S.; Ribeiro, J.R.; Garcia, K.M.; Lee, C-F.; Suh, S-O.; Péter, G.; Dlauchy, D.; Fell, J.W.; Scorzetti, G.; Theelen, B.; Vainstein, M.H. (2012) Bandoniozyma gen. nov., a genus of fermentative and non-fermentative tremellaceous yeast species. PLoS ONE 7(10): e46060. doi:10.1371/journal.pone.0046060
  • Dlauchy, D.; Lee, C-F and Péter, G. (2012) Spencermartinsiella ligniputridi sp. nov., a yeast species recovered from rotten wood. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 62: 2799 - 2804
  • Péter, G.; Dlauchy, D.; Price, N.P.J. and Kurtzman, C.P. (2012) Diddensiella caesifluorescens gen. nov., sp. nov., a riboflavin producing yeast species of the family Trichomonascaceae. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 62: 3081–3087
  • Deák, T. and Péter G. (2013) Developments in yeast taxonomy. Acta Alimentaria. 42: 55-68
  • Cadez, N.; Dlauchy, D.; Raspor, P. and Péter, G. (2013) Ogataea kolombanensis sp. nov., Ogataea histrianica sp. nov. and Ogataea deakii sp. nov.,three novel yeast species from plant sources. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 63: 3115-3123
  • Nagy, E.; Niss, M.; Dlauchy, D.; Arneborg, N.; Nielsen, D.S. and Péter, G. (2013) Yarrowia divulgata f.a., sp. nov., a yeast species from animal-related and marine sources. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 63: 4818–4823
  • Nagy, E.; Dlauchy, D.; Medeiros A.O.; Péter, G.; Rosa, C.A. (2014) Yarrowia porcina sp. nov. and Yarrowia bubula f.a. sp. nov., two yeast species from meat and river sediment. Antonie van Leeuwenhoek. 105: 697–707
  • Cadez, N.; Fülöp, L.; Dlauchy, D.; Péter, G. (2015) Zygosaccharomyces favi sp. nov., an obligate osmophilic yeast species from bee bread and honey. Antonie van Leeuwenhoek. 107: 645–654

IV. Konferenciákon bemutatott poszterek, előadások

  • Dobolyi, Cs.; Péter, G. & Kecskés, M. (1985): Yeast population of the aerial surface of several agricultural plants. poster, 3rd Trilateral Conference on Yeasts. Smolenice, (Czeckoslovakia) April 6-9, 1985.
  • Kecskés, M.­; Dobolyi, Cs. & Péter, G. (1985) : Dominant zymoflora of lucerne phyllosphere. 9th International Symposium on Soil Biology and Conservation of the Biosphere, August 27-30, 1985, Sopron, Hungary. (Biology and Conservation of the Biosphere, 2:893-898. Akadémia Kiadó, Budapest,1987)
  • Dobolyi, Cs.­; Péter, G. & Kecskés, M. (1985): A lucerna filloszféra domináns zimoflórája. A Magyar Mikrobiológiai Társaság Nagygyűlése, Kecskemét, 1985. augusztus 21-24.
  • Dobolyi, Cs.­; Péter, G.­; Oravecz, E. & Kecskés, M. (1986): A növények föld feletti részein előforduló szaprofita mikroorganizmusok és jelentőségük. A Magyar Mikrobiológiai Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szekciója, a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola és a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mikrobiológiai Tanszéke Közös Tudományos Ülése, Nyíregyháza, 1986, április 2.
  • Dobolyi, Cs.­; Péter, G. & Kecskés, M. (1986): A lucerna epibion élesztőközösségeinek szezonális változása. A Magyar Mikrobiológiai Társaság Nagygyűlése, Gödöllő, 1986. szeptember 1-3.
  • Péter, G.­; Oravecz, E.­; Dobolyi, Cs. & Kecskés, M. (1987): Epiphytic yeast microflora of lucerne and its effect on phytopathogenic Pseudomonas syringae strains. 10th Congress of the Hungarian Society of Microbiology with International Participation. August 26-29, 1987, Szeged, Hungary, (Acta Microbiologica Hungarica 35:154-155. (1988))
  • Dobolyi, Cs.­; Péter, G. & Kecskés, M. (1988): Epifiton Cryptococcus fajok ökofiziológiai jellemzése. Magyar Mikrobiológiai Társaság évi nagygyűlése. Kaposvár, 1988. augusztus 25.
  • Dobolyi, Cs.­; Péter, G. & Kecskés, M. (1988): Epifiton élesztőgombák cukoralkohol hasznosítása. A Nyíregyházi Bessenyei György tanárképző Főiskola, a Magyar Mikrobiológiai Társaság Mezőgazdasági és ÉlelmiszerMikrobiológiai Szekciója, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mikrobiológiai Tanszéke III. közös Tudományos Ülése, Nyíregyháza, 1988. október. 7.
  • Deák, T.­; Reichart, O.­; Szakmár, K. and Péter, G. (1990): Spoilage yeasts of unusual sorbate resistance. Second International Workshop on the Standardisation of the methods for the Mycological Examination of Foods, August 20-24, 1990, Baarn, The Netherlands. (In: Samson, R.A., Hocking, A., Pitt, J.I., King, A.D. (eds.) Modern methods in Food Mycology, p55-59, Elsevier Amsterdam, 1992)
  • Péter, G. and Deák, T. (1991): On the false positive urease activity of Yarrovia lipolytica. 11th. Congress of the Hungarian Society for Microbiology, Budapest, 1991 (Acta Microbiologica Hungarica 38:218)
  • Tornai-Lehoczki, J.­; Dlauchy, D & Péter, G. (1994): Taxonomic revision of Saccharomyces sensu stricto strains of NCAIM, poster, XIII ECCO Meeting and MINE meeting Louvain-la Neuve, June 30 - July 1. 1994. Abstract book p. 24.
  • Tornai-Lehoczki, J.­; Dlauchy, D.­; Péter, G. & Deák, T. (1994): Revision by current molecular methods of Saccharomyces strains maintained at the NCAIM, poster, IUMS Congress, Prague July 3-8, 1994. Abstract book p. 87.
  • Tornai-Lehoczki, J.­; Dlauchy, D. & Péter, G. (1994): Molekuláris biológiai módszerek alkalmazása a sensu stricto Saccharomyces-ek taxonomiai elkülönítésében, előadás, MMT Nagygyűlés, Szolnok, augusztus 23-25, 1994.
  • Péter, G. and Reichart, O. (1995): The effect of lyophilization parameters on the survival of some microorganisms. 12th Congress of the Hungarian Society for Microbiology, August 23-25, 1995 (Acta Microbiologica et ImmunologicaHungarica, 43:281.,1996)
  • Mani, K.­; Tornai-Lehoczki, J.­; Péter, G.­; Dlauchy, D. & Deák, T. (1996): Use of RAPD PCR in the identification of yeasts isolated from Indian foods. 16 th Int. Symp. ICFMH, Food Micro 96 Book of Abstract, 6/P19, p.204
  • Mani, K.­; Tornai-Lehoczki, J.­; Péter, G. & Deák, T. (1996): Molecular typing of industrial yeast strains used for production of Indian beverages. 16 th Int. Symp. ICFMH, Food Micro 96 Book of Abstract, 6/P18, p.203
  • Péter, G.­ and Reichart, O. (1997): The effect of some lyophilization parameters on the survival of selected microorganisms. ECCO XVI. Annual General Meeting of the European Culture Collections' Organization. Cascais, Portugal. 26-28 June 1997.
  • Tornai-Lehoczki, J.; Dlauchy, D. and Péter, G. (1999): Differentiation of brewing yeast strains. I. Magyar Mikológiai Konferencia, Budapest, 1999. május 26 -28. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica, 46: 349.
  • Péter, G.­; Tornai-Lehoczki, J. and Dlauchy, D. (1999): Three new yeast species from Hungary. I. Magyar Mikológiai Konferencia, Budapest, 1999. május 26 -28. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica, 46: 323.
  • Dlauchy, D.; Tornai-Lehoczki, J. and Péter, G. (1999): Idedtification of foodborn yeasts on the basis of 18S rDNA. 13th International Congress of the Hungarian Society for Microbiology, August 29 - September 1, 1999.
  • Tornai-Lehoczki, J. and Péter, G. (2000): Typing of foodborn, food spoilage and opportunistic pathogenic yeasts on "CHROM-agar Candida" medium, ISY 2000, Tenth International Symposium on Yeasts, Papendal, Arnheim. The Netherlands, 27 August - 1 September , 2000. Abstract book p. 404.
  • Dlauchy, D.; Tornai-Lehoczki, J.; Péter, G. (2000): Identification of yeasts associated with food. „Novel Processes and Control Technologies in the Food Industry”, NATO-ASI meeting, Antalya, Turkey.
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Fülöp, L. & Dlauchy, D. (2002): New methanol assimilating yeast species from Hungary. II. Magyar Mikológiai Konferencia, Szeged, 2002. május 29 -31.
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Fülöp, L. & Dlauchy, D. (2002): Six new methanol assimilating yeast species from Hungary. ECCO XXI. Annual General Meeting of the European Culture Collections' Organization. Cracow, Poland. 23-25 September 2002.
  • Péter, G.; Dlauchy, D.; Vasdinyei, R; Tornai-Lehoczki, J. & Deák, T. (2003): A Yarrowia lipolytica-like yeast species of chicken origin. Interactions between Yeasts and other Organisms. 23rd International Specialized Symposium on Yeasts. 26-29 August, 2003 Budapest, Hungary. Book of Abstracts p. 100.
  • Tornai-Lehoczki, J.; Péter, G. & Dlauchy, D. (2003): Application of CHROMagar Candida Medium for differentiation of foodborne and food spoilage yeasts. Interactions between Yeasts and other Organisms. 23rd International Specialized Symposium on Yeasts. 26-29 August, 2003 Budapest, Hungary. Book of Abstracts p. 105.
  • Péter, G.; Dlauchy, D.; Vasdinyei, R; Tornai-Lehoczki, J. & Deák, T. (2003): Candida galli sp. nov., a new yeast species of poultry origin. 14th International Congress of the Hungarian Society for Microbiology 9-11 October, 2003 Balatonfüred, Hungary. Book of Abstracts.
  • Tornai-Lehoczki, J.; Péter, G.; Viljoen, B.C. and Dlauchy, D. (2004): Study of Hungarian wine yeast strains. Yeasts in Science and Biotechnology. Eleventh International Congress on Yeasts. 15-20 August 2004, Rio de Janeiro, Brazil.
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Suzuki, M. and Dlauchy, D. (2004): A new Metschnikowia species from grape. Yeasts in Science and Biotechnology. Eleventh International Congress on Yeasts. 15-20 August 2004, Rio de Janeiro, Brazil.
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Suzuki, M.; Dlauchy, D. (2004): Metschnikowia sp.nov., the teleomorphic state of Candida kofuensis. In: Makoto, M.; Watanabe, M.M.; Suzuki, K. & Seki, T. (eds.) Innovative Roles of Biological Resource Centers. Proceedings of the Tenth International Congress for Culture Collections. Tsukuba, Japan, 10-15 October 2004. p.: 534
  • Suzuki, M.; Ide, M.; Ohkuma, M., Péter, G.; Dlauchy, D.; Tornai-Lehoczki, J.; Deak, T.; Usami, R.; Kudo, T. (2004): A new yeast species of the genus Candida in the Yarrowia clade isolated from Japanese termite. In: Makoto, M.; Watanabe, M.M.; Suzuki, K. & Seki, T. (eds.) Innovative Roles of Biological Resource Centers. Proceedings of the Tenth International Congress for Culture Collections. Tsukuba, Japan, 10-15 October 2004. p.: 554
  • Tornai-Lehoczki, J.; Péter, G.; Dlauchy, D. (2004): Characterization of Hungarian wine yeasts from natural fermentation. In: Makoto, M.; Watanabe, M.M.; Suzuki, K. & Seki, T. (eds.) Innovative Roles of Biological Resource Centers. Proceedings of the Tenth International Congress for Culture Collections. Tsukuba, Japan, 10-15 October 2004. p.: 645
  • Péter, G.; Takashima, M.; Suzuki, M.; Deak, T.; Dlauchy, D.; Tornai-Lehoczki, J. (2004): The yeast flora of a sauerkraut fermentation. In: Makoto, M.; Watanabe, M.M.; Suzuki, K. & Seki, T. (eds.) Innovative Roles of Biological Resource Centers. Proceedings of the Tenth International Congress for Culture Collections. Tsukuba, Japan, 10-15 October 2004. p.: 646
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Dlauchy, D. (2005): On the taxonomy of the genus Kuraishia. Third Hungarian Mycological Conference. May 26-27, 2005. Mátraháza, Hungary. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica 52: 237-238.
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Dlauchy, D. (2006): Kuraishia molischiana, the second memeber of the genus. ECCO XXV. Proceedings of the Annual General Meeting of the European Culture Collections' Organization. June 7-10, 2006, Budapest, Hungary. P.: 194-195
  • Lehoczki-Tornai, J.; Péter, G.; Szűcs, E.; Hajdú, C.; and Szarvas, J. (2007): Isolation and selection of yeast strains in Eger wine district, International Specialized Symposium on Yeasts, 3-7 June 2007, Sorrento, Abstract book p.118. 
  • Szűcs, E.; Lehoczki-Tornai, J.; Péter, G., Hajdú, C.; and Szarvas, J. (2007): Selection of indigenous Saccharomyces cerevisiae strains in Eger wine district (Poster), World Congress of Vine and Wine, Budapest, 10-16, June, Abstrackbook CD.
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Dlauchy, D. (2007): Ogataea thermophila sp. nov., a new methylotrophic yeast species. 15th International Congress of the Hungarian Society for Microbiology July 18-20, 2007. Budapest, Hungary. ActaMicrobiologica et Immunologica Hungarica 54, Supplement: 100-101.
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Dlauchy, D. (2008): A new methylotrophic yeast species from phylloplane. Fourth Hungarian Conference of Mycology. May 29-31, 2008. Debrecen, Hungary. Acta Microbiologica et ImmunologicaHungarica 55, 237.
  • Tornai-Lehoczki, J.; Péter, G.; Kőhegyi-Szántai K. (2008): Effect of microbiological contamination of tea products on human health hazards. Fourth Hungarian Conference of Mycology. May 29-31, 2008. Debrecen, Hungary. ActaMicrobiologica et Immunologica Hungarica 55, 253.
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Dlauchy, D. (2008): Methanol-Assimilating Yeasts – Genetic Diversity and Taxonomic Reclassification. 12th International Congress on Yeasts. August 11-15, 2008. Kyiv, Ukraine. Book of Abstracts. p.19.
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Dlauchy, D. (2009): Two new methanol assimilating yeast species from Hungary. 2nd Central European Forum for Microbiology. October 7 - 9, 2009. Keszthely, Hungary. Acta Microbiologica etImmunologica Hungarica 56, 225.
  • Pataki, B.; Kertész, K.; Horváth, EZ.; Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J. and Biró, LP. (2011) Biosynthesis of fluorescent CdTe quantum dots using yeast strains. Bio-inspired and bio-integrated materials as new frontiers nanomaterials. EMRS Spring Meeting, May 9-13, 2011, Nice, France
  • (http://www.emrs-strasbourg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=359&Itemid=134)
  • Péter, G.; Tornai-Lehoczki, J.; Dlauchy, D. (2011): New taxa of the family Trichomonascaceae from Hungary. 16th International Congress of the Hungarian Society for Microbiology Commemorating the 60th Anniversary of the Organization’s Foundation. July 20-22, 2011, Budapest, Hungary. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica 58 Supplement, 203.
  • Halász, K.; Haddadderafshi, N.; Pósa, T.; Péter, G.; Hrotkó, K.; Gáspár, L.; Lukács, N. (2011) Diversity of endomycota in cherry graftings. 16th International Congress of the Hungarian Society for Microbiology Commemorating the 60th Anniversary of the Organization’s Foundation. July 20-22, 2011, Budapest, Hungary. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica 58 Supplement, 149.
  • Haddadderafshi, N.; Halász, K.; Pósa, T.; Péter, G.; Hrotkó, K.; Gáspár, L.; Lukács, N. (2012) Filamentous endophytic fungi in different organs of cherry. 5th Hungarian Mycological Conference. May 23-25, 2012, Budapest, Hungary. Mikológiai Közlemények, Clusiana 51,132.
  • Haddadderafshi, N.; Halász, K.; Pósa, T.; Péter, G.; Hrotkó, K.; Gáspár, L.; Lukács, N. (2012) Effect of endophytic fungi of cherry grafts on the in vitro growth of cherry pathogens. 5th Hungarian Mycological Conference. May 23-25, 2012, Budapest, Hungary. Mikológiai Közlemények, Clusiana 51,134.
  • Nagy, E.; Péter G. (2012) Selective isolation and differentiation of food spoilage yeast strains of the complex group Yarrowia lipolytica. 5th Hungarian Mycological Conference. May 23-25, 2012, Budapest, Hungary. MikológiaiKözlemények, Clusiana 51,154.
  • Péter, G. and Dlauchy, D. (2012) Application of parsimony network analysis for delineation of Debaryomyces species. 13th International Congress on Yeasts. August 26-30, 2012, Madison, Wisconsin, USA. Program & Abstracts p. 8.
  • Nagy, E.; Tornai-Lehoczki, J.; Péter, G. (2012) The occurrence of the food spoilage yeast Yarrowia lipolytica and related yeast species in meat and raw milk in Hungary. 5th Croatian Congress of Microbiology with International Participation. September 26-30, 2012, Primosten, Croatia. Book of Abstracts p. 90.
  • Nagy, E; Tornai-Lehoczki, J.; Péter, G., Dlauchy, D. (2013): Food spoilage potential of the members of Yarrowia clade. Microbial Spoilers in Food, July 1-3, 2013, Quimper, France. Abstracts p. 26.
  • Tornai-Lehoczki, J.; Péter, G., Dlauchy, D.; Schvéder, E; Sebő, J; Nagy, E. (2013): Diversity of filamentous fungi on various kinds of tea leaves and brewed tea drinks. Microbial Spoilers in Food, July 1-3, 2013, Quimper, France. Abstracts p.  p. 37.
  • Cadez, N.; Péter, G.; Raspor, P. (2013) Yeast Communities in Slovenian Extra Virgin Olive Oil: Unexploited Biodiversity. The 13th International Conference on Culture Collections (ICCC 13). BRCs in the era of microbial genomics and diversity driven innovation of biotechnology. September 23-27, 2013, Beijing, China
  • Péter, G. (2013) Extracts from the Research of the National Collection Of Agricultural and Industrial Microorganisms. Élelmiszertudományi Konferencia 2013-Kutatással a Darányi Program Sikeréért. 2013. november 7-8., Budapest.

V. Egyéb előadások

  • Péter, G. (1997): Mikroorganizmusok tartósítása fagyasztva szárítással. Az MTA Általános Mikrobiológiai Bizottsága és Tanácsadó Testülete 1997 évi áprilisi ülése, Budapest, 1997 április 30.
  • Péter, G. (2000): The yeast research activity at the National Collection of Agricultural and Industrial Microorganisms. Chiba University, Japan; October 30, 2000.
  • Péter, G. (2003): Six new methanol assimilating yeast species from Hungary. Chiba University, Japan; March 14, 2003.
  • Péter, G. (2004): Metanolbontó élesztőgombák izolálása és rendszertani azonosítása faaqnyagokból. Az MTA Mikológiai Munkabizottsága és a Mikológiai Fórum előadóülése, Budapest, 2004 április 1.